top of page

En logotyp till svenskbyggda elgitarrer i världsklass


Som Art Director vill jag komma in under skinnet på människan bakom affärsidén och varumärket. Det är ur din passion och drivkraft jag får inspiration och idéer till att skapa just din unika logotyp.

När jag första gången kom i kontakt med Erik Almström kände vi nog båda två att vi klickade på ett personligt plan. Erik släppte direkt in mig i sin värld, jag tror han kort presenterade sig, sen var det rakt på sak om hur han höll på att färdigställa sin gitarr-byggar-verkstad i ett litet rött skjul strax utanför Stockholm.

Mitt bland verktyg, råmaterial och ritningar behöver jag en logotyp också förklarade han. – Jag har ett namn "Sgt Doom". Men det är lite speciellt då jag måste kunna skära ut loggan för hand ur en liten bit skör pärlemor. Samtidigt vill jag att den skall kännas genuin och ha rockig attityd, gärna med influenser från former och texter på amerikanska 50-talsbilar. Går det att fixa tror du?

Jag kände direkt att Erik menade allvar, blodigt allvar. Här handlade det inte om att köpa lösa delar och sätta ihop en gitarr, för att kalla sin egen. Nej, han skulle bygga genuina gitarrkroppar från grunden efter sina egna ritningar och handgjorda mallar. Även om Erik aldrig sa det, fick jag känslan av att hans mål var att ta sitt gitarrbyggande hela vägen från ohyvlat trä till välpolerade elgitarrer med perfekt balans och grymt sound i världsklass.

Att diskutera och lyssna på Erik var smittande och inspirerande, och snart hade jag tillräckligt med information för att börja skapa Sgt Doom logotypen. Men istället för att fördjupa mig i processen med skisser och hur jag jobbar (kan bli ett annat blogginlägg) kastar vi oss raka vägen till den färdiga logotypen och hur mina tankar gick när jag gjorde den.

Tankarna bakom Sgt Doom logotypen

Både S-et i "Sgt" och D-et i "Doom" är inspirerat från 50-talets amerikanska bilar i sina former och vingar. Likaså knöt jag samman bokstäverna i underkant, lite inspirerat från hur amerikanarna skrev Chevrolet på de klassiska bilarnas front. Men jag frångick helt det kursiva för att uppnå en lite råare och rockigare attityd till Sgt Doom, mer pang på, rakt i ditt ansikte. Ovalen runt ger extra stadga till Erik när han jobbar med loggan, samtidigt ger det en bra inramning. En rolig detalj (tycker jag : ) är att jag smög in "Horns up" i den knutna näven som bildar Doom- m-et. Ser du att det sticker fram en hand med två fingrar som gör hårdrockstecknet? \m/

Här nedan ser ni lite bilder på den färdiga logotypen, och inte minst hur skickligt Erik har skurit ut den ur de små bitarna av pärlemor.

Tack Erik för att jag fått äran att bli en del av ditt fantastiska gitarrbyggande. Jag önskar dig all lycka och ser fram emot fler spännande uppdrag i framtiden. /// AD Lars Fransén, adlars.com

Alla bilder är lånade från www.sgtdoomguitars.se där du kan läsa mer om Erik Almström och hans gitarrer.

Senaste inlägg
Arkiv
bottom of page